lauantai 12. maaliskuuta 2016

Vuodet runoina

Nuoresta asti minulle hyvin tärkeä tapa käsitellä asioita ja tunteita on ollut kirjoittaminen. Erityisesti runot ovat suhteellisen lyhyt ja helppo tapa laittaa tunteet ja ajatukset paperille. Selailin tässä muistikirjaani, jota olen alkanut täyttää vuodesta 2011 lähtien, ja huomasin, että runot kertovat hyvin selvästi siitä, millainen elämänvaihe on milloinkin ollut meneillään. Päätin valikoida niistä parhaat ja jakaa ne tänne blogiin pienellä saatetekstillä.

2011:

Tämä runo kertoo ehkä eniten muutoksesta ja siitä, että jotain on jätettävä taakse. En ole varma, kirjoitinko tämän tietoisena tästä sanomasta, mutta se kertoo kyllä jonkin verran elämäntilanteestani. Olin tuolloin asunut noin kahdeksan kuukautta Oulussa ja opiskellut ensimmäistä vuotta yliopistossa. Kotona vanhempieni luona kävin entistä harvemmin eli noin kerran kuussa. Samoihin aikoihin myös hyvä ystäväni oli menossa naimisiin, mikä ehkä vahvisti sitä tunnetta, että tässä ollaan aikuistumassa. Se tuntui aika pelottavalta. Yhtä lailla tämä runo voisi kertoa masennuksesta, mutta en tosin muista olleeni tuolloin erityisen masentunut. Eniten tämä oli sellainen tuokiokuva.


Syksy

Kesä kuoli.
Se kävi pitkän taistelun,
mutta sen vahvuus muuttui hiljalleen
hauraaksi, ja tuuli
lehti lehdeltä riisui sitä elämänvoimasta.
Vilu tunki sisään
pienen pienistä rakosista ikkunanpielissä.
Oli aika kaivaa villasukat
kaapin perukoilta esille.
Lopulta jäi pimeys ja tyhjyys,
mutta kesän hautajaisissa todettiin:
"Sen kuolema oli kaunis".


2012:

Vuonna 2012 kirjoitin melko paljon runoja. On paljon tuokiokuvauksia asunnostani, tulevaisuuden suunnitelmien pohtimista, opiskelija-arjen raskautta. Joukossa oli useampikin kiva runo, mutta lopulta valitsemani tuntui kuvaavimmalta. Vuotta leimasi hyvin vahvasti se, että vaikka elämäni oli hyvää, kaipasin hyvin vahvasti elämänkumppania vierelleni. Se oli ärsyttävää, koska olisin halunnut nauttia sinkkupäivistäni niin paljon kuin pystyin, mutta kaipuu ei vain suostunut väistymään. Saman vuoden kesällä sitten aloinkin seurustelemaan nykyisen mieheni kanssa.


Kai jokaisen täytyy oppia
pärjäämään omillaan.
Niin monesti oon saanut tuntea
ollaan Sinä ja minä vaan.
Se lohduttaa, etten oo yksin,
mut samalla kaihertaa,
kun ihminen vierelleen toista
samanlaista aina kaipaa.
Mutta tiedän oppia täytyy
ensin itsensä tuntemaan,
että kaikkensa antaen voisi
toista ihmistä rakastaa.


2013:

Olimme seurustelleet jo jonkin aikaa nykyisen mieheni kanssa ja mietimme paljon tulevaisuutta. Se tuntui minusta pelottavalta. Niin paljon ihmisiä eroaa ja naimisiin meneminen varmasti tarkoittaisi myös tuskallisia hetkiä ja uhrauksia. Niinpä vuodelta 2013 on paljon tätä asiaa pohdiskelevia runoja. Samaan aikaan niissä on pohjalla luottamus Jumalan johdatukseen. Valitsin kaksi lyhyttä runoa, koska en osannut valita niistä.

Maalaat rakkautesi
auringonlaskun väreihin.
Olen sylissäsi,
tiedän, että viet minut
parhaalle tielle,
vaikkei se ehkä ole helpoin.



Kun koko maa on vaiennut
eikä kuulu ääntäkään
tunnen selvimmin
lähelläni hengität
suojaat edestä ja takaa
joskus lempeästi kosketat
 ohjaat suuntaa


2014:

Vuonna 2014 koin jonkinlaista luovuuskatoa. Muistikirjaani on tallentunut lukuisten hoidettavien asioiden muistilistojeni lisäksi ainoastaan yksi runo. Se kertoo jälleen luopumisesta, sillä aloin ehkä irtautua nuoruuden muistoista, jotka ennen olivat olleet minulle kaikki kaikessa, onnellisinta aikaa elämässäni. Henkisesti taisin jo tuolloin alkaa tehdä tilaa uudelle. Ja huom. tämä runo on totta, sillä sisäpelikenkien pussini on vieläkin peräisin ehkä vuodelta 2005 ja se on jo aika hirveän näköinen jos totta puhutaan. Välillä kiinnyn todella hassuihin asioihin.


Luopumisen tuska

Toiset sanovat olevansa hamstraajia,
minä vaalin jopa muovipusseja.
"Ei, ei Conadia!
Se on Italiasta!"
Sisäpelikenkien pussikin
on jo melko retro.
Olen siitä vähän ylpeäkin.
(ei pari reikää mitään haittaa)

Tiedän.
Joskus pitää luopuakin.
Aina ei voi vain olla
kaapit täynnä muovipusseja.


2015:

Luovuuskato jatkui viime vuoden kevääseen. Yhtenä osatekijänä oli kiire: piti suunnitella häitä, käydä koulua, etsiä kesätöitä ja uutta asuntoa, olla töissä ja muuttaa. Minua harmitti jo silloin, etten ehtinyt nauttia tarpeeksi häitä edeltävästä ajasta. Erityisesti kesällä kiire oli aivan valtava enkä ihan oikeasti ehtinyt ottaa sitä aikaa, jonka olisin halunnut pohtiakseni avioliittoa ja elämää. Sen vuoksi runoja syntyi lähinnä syksyn puolella, kun asiat vähän rauhoittuivat. 

Sitä aikaa leimasivat jälleen pintaan nousevat itsetunnon ongelmat ja yllättävä yksinäisyyden tunne. Sosiaalinen kanssakäyminen tuntui vaikealta ja näin itsessäni vain vikoja. Tuosta kuopasta on jo vähän noustu, itsetunto vahvistuu edelleen vähä vähältä. Seuraavaan runoon olen yrittänyt selittää ainaista ongelmaani eli sitä, miltä tuntuu kun on vaikeaa saada sanojaan kuuluviin ja mitä ehkä toivoisin toisilta. Onneksi lähipiiriini on siunaantunut paljon niitä, joilla riittää kärsivällisyyttä antaa minulle suunvuoro ja jotka huomaavat, vaikka ääneni olisi liian hiljainen kuultavaksi.


Kun ei tule kuulluksi,
näen kun sanani hukkuvat
toisiin, voimakkaampiin virtoihin

Kun ei tule kuulluksi,
oma ääni vaimenee.
Ehkä muut haluavat,
ettei minua olisi.

Tilaa sanoa oma sanoma,
sopiva tauko puhua.
Se, että sinua kiinnostaa,
mitä minä ajattelen.
Sitä toivon.

Vain pieni ero on sen välillä,
tuleeko kuulluksi,
tunteeko itsensä arvostetuksi,
hukkuvatko sanat,
unohtuuko.

Autuaita ovat kärsivälliset,
he perivät maan.

2 kommenttia:

  1. Onpa kauniita runoja! :) Itse oon joskus nuorempana kirjoitellu myös runoja ja niistäkin selviää aina, mikä elämäntilanne silloin on ollut menellään. Se oli kyllä helppo tapa purkaa tunteet sanoiksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Mulla taas jotenkin nuorena oli paljon kaikenlaisia runoja, mutta vasta kun on aikuistunut niistä on tullut "terapiamuoto". Ehkä hyvä niin, niin ne ovat henkilökohtaisempia.

      Poista